Kunskaper att ha i bagaget när du startar eget

När du väljer att bli egenföretagare räcker det inte att ha en affärsidé, utan det kräver andra kunskaper för att få idén att fungera i en verksamhet. Vi går igenom vad du behöver kunna för att komma igång.

Att starta eget företag kräver mycket planering och struktur. När du skapat ditt bolag är det dags att köra igång med att tjäna pengar, men det krävs kunskap för att förvalta och bokföra dina inkomster och utgifter. I början finns oftast inte förutsättningarna att anställa personer för olika arbetsområden, vilket betyder att alla arbetsuppgifter faller på dig som egenföretagare. Det kan vara allt från service och ekonomi till försäljning och konstruktion. För att du ska lyckas har vi samlat en guide på vad du behöver för grundkunskaper innan du kör igång. 

Företagsekonomi

Grunden till ett företag är dess ekonomi. Pengar kommer komma in i företaget när du säljer din produkt eller tjänst och för att finansiera bolaget behöver pengar gå ut. För att redovisa detta till skatteverket behöver du kunna löpande bokföring. Om du inte redan gjort det finns det enklare kurser att gå för att få grundkunskaper i företagsekonomi.

Marknadsföring

För att du ska få kunder behöver människor få reda på att ditt företag finns och vad du erbjuder. Genom att lägga upp en marknadsföringsstrategi vet du hur du ska bemöta rätt målgrupp och vart du ska göra detta. Det finns många plattformar att marknadsföra sig i, bland annat sociala medier. Se till att hitta den plattform som fungerar bäst för din målgrupp.

Försäljning

När du väl hittat rätt målgrupp är det dags att sälja in din produkt eller tjänst. Om du inte lyckas sälja får du inga intäkter, vilket inte kommer vara gynnande för företaget. Se till att lär dig enkel säljteknik och kundbemötande för att få bra förutsättningar.