Lär dig mer om ekonomi som företagare

Att vara företagare i Sverige i dag innebär tyvärr inte bara att du levererar dina produkter eller tjänster till kunder. Ekonomikunskap är något som du behöver för att kunna bokföra och deklarera korrekt. Men det kan också hjälpa dig att öka lönsamheten.

Företagsekonomi är något som alla företagare bör lär sig mer om. Som sagt är det nödvändigt för att korrekt kunna följa de regler som finns för företagare, samtidigt som det ger dig förutsättningar att växa och expandera. Distansutbildningar är bra, men de flesta är överens om att utbildning på plats är bättre. Se över vilka alternativ som finns just där du bor. Bor du i Skåne så hitta en kurs i ekonomi att gå i Skåne, med andra ord.

Så kan mer kunskap hjälpa ditt företag

Företagsekonomi handlar inte bara om siffror och kalkyler. Organisationsteori och marknadsföring är till exempel vitala delar i en utbildning inom företagsekonomi. Oavsett om du driver företaget helt själv, eller har anställda under dig, är det värdefullt att lära sig nya saker och få nya perspektiv.

Att lära sig bokföra korrekt enligt regler och riktlinjer är också viktigt. Det är för många en tråkig del av att vara företagare. Även om du betalar någon redovisningsfirma för att sköta den biten är det bra att känna till grunderna. Det kan bli kostsamt när det blir fel annars.

Välj utbildning som gynnar dig direkt

Att välja en generell kurs inom ekonomi eller företagsekonomi är sällan en dålig idé. Det är allmänbildande och ger nyttig kunskap, oavsett inom vilken bransch du arbetar. Men det kan också vara värt att utforska vilka inriktningar som finns, eller kanske till och med specialistutbildningar inom specifika områden inom företagsekonomi.

Några områden att utforska kan till exempel vara marknadsföring inom digitala medier, redovisning och externekonomi, ekonomistyrning, management och organisationsteori eller till och med nationalekonomi. Ingen kunskap är dålig kunskap, men eftersom din tid är värd pengar bör du lära dig det som du verkligen behöver, och som känns roligt och värdefullt. Internationellt inriktade utbildningar kan vara bra om du har internationella kunder eller planerar att expandera globalt.